Asiantuntijat arvioivat koronaviruksen vaikutusten Suomen talouteen olevan mittavia. Ensimmäiset iskut on jo otettu vastaan esimerkiksi matkailualalla ja tapahtumien peruuntumisina. Kerrannaisvaikutukset alkavat selvitä vasta tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana.

Eri tahot ovat valmistelemassa tukitoimia ja etsimässä ratkaisuja yritysten maksukyvyn ylläpitämiseksi. Maksuvaikeuden uhatessa yrityksen oma aktiivisuus rahoittajien ja pankkien suuntaan on tärkeää.

 

Ajantasaista tietoa on saatavilla eri tahoilta. 

Suomen Yrittäjien tiheästi päivittyvä tietopaketti yrittäjille:  https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle

Tietoja tilanteen vaikutuksista kelan palveluihin, hakemusten käsittelyyn ja etuuksiin https://www.kela.fi/korona

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn: https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirusohjeistus

Terveysviranomaisen tiedotteet, suositukset ja määräykset https://thl.fi/fi/

Verohallinto tukee yrityksiä: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2020/verohallinto-tukee-yrityksi%C3%A4-koronatilanteessa/

 

Tässä vinkkejä:

Vakuutus?

Onko yritykselläsi Keskeytysvakuutus? Kaiva vakuutusehdot esiin. Ehdoissasi voi lukea esimerkiksi seuraavaa:

"Vahinkojen korvattavuuden edellytyksenä on, että Suomen viranomainen on antanut tartunta-, eläintauti- tai elintarvikelakiin perustuvan velvoittava ja välittömästi vakuutettuun liittyvän MÄÄRÄYKSEN tartuna-tai eläintautien vastustamisesta." Hallituksen tiedonannossa käytettiin termiä SUOSITELLAAN/ SUOSITUS silloin kun ohjeistettin yrityksiä varautumaan koronavirukseen ja esim. liikepaikkojen sulkemiseen. Nyt siis kannattaa seurata millaisia määräyksiä valmiuslakiin tai muihin ohjeisiin liittyen tulee. Vakuutusehdot napsahtavat voimaan ainoastaan silloin kuin vakuutusehdot täyttyvät aivan viimeistä kirjainta myöten.

 

Ennakkoverot alas

Tarkasta ennakkoverojen tilanne. Jos näkymä tulosodotteelle on oleellisesti muuttunut, hae ennakkoveroihin muutosta. Tämä näkyy heti kuukausikuluissa.

Jos veroja alkaa kertyä rästiin, tee niistä maksusuunnitelma. Epävarmana hetkenä hae pitkää maksuaikaa. Reagoi ja ole aktiivinen. Älä jätä tilannetta pahenemaan.

Rahoitus

Onko sinulla lainoja? Neuvottele maksuvapaasta rahoituslaitoksen kanssa. Lisärahoituksen hakeminen voi myös olla vaihtoehto. mm. Finnvera on varautunut tilanteeseen. Myös luotollinen tili on vaihtoehto, kun rahoituksen määrä on pieni ja tarpeen toteutuminen epäselvä. Ole ajoissa yhteydessä omaan pankkiisi tai rahoitusyhtiöösi.

Teetkö B-to-B kauppaa? Laskujen rahoittaminen tässä hetkessä voi olla iso pelastus liiketoiminnallesi. Ole yhteydessä laskurahoitusta tarjoaviin palveluihin ja selvitä yrityksesi mahdollisuus rahoittaa laskut

Yrittäjän omat lainanlyhennykset lyhennysvapaalle

Selvitä omalta pankiltasi mahdollisuus henkilökohtaisten lainojen lyhennysvapaaseen. Ainakin Nordea on jo ilmoittanut tarjoavansa 6kk lyhennysvapaata veloituksetta henkilöasiakkaille ja 3kk pk-yrityksille. 

Lomauttaminen

Onko sinulla työntekijöitä? Lomautusvaroitus kannattaa antaa heti kun näyttää siltä, että työt vähenevät. Työntekijän saa lomauttaa taloudellisin tai tuotannollisin perustein eli jos työt vähenee olennaisesti ja pysyvästi eikä ole tarjota muuta työtä. Työntekijät voidaan lomauttaa toistaiseksi.

Lomautusvaroitus on annettava 14vrk ennen mahdollista lomautusta. Eli anna lomautusvaroitus mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Lomautusta ei ole pakko toteuttaa vaikka olet varoituksen antanut

Vakuutusmaksut

Tarkastele vakuutusmaksut, voidaanko niitä siirtää maksettavaksi useampaan erään. Tarvittaessa voit myös tilapäisesti pienentää YEL-vakuutuksen maksua. Huomioitahan, että tämä vaikuttaa eläkekertymän lisäksi YEL-vakuutukseen sidottuihin etuuksiin, kuten sairauspäivärahaan ja tartuntapäivärahaan. Yrittäjän asumistuki myönnetään YEL-maksujen perusteella, selvitä onko sinulla mahdollisuus asumistukeen.

Varasto

Pidä varasto pienenä. Jos olet tehnyt tilauksia, jotka eivät ole saapunut, selvitä voidaanko niitä muuttaa. Pyri saamaan ennakkomaksu tilaustuotteista.

Onko kulurakenteessa muita kuluja, joita voidaan nopealla aikataululla vähentää. Selvitä tämä ja kysy neuvoa tarvittaessa tilitoimistostasi. Neuvottele osamaksuja ja eräpäivien siirtoja.

Mistä kassaan rahaa, kun asiakkaita ei näy

Voiko liiketoimintaasi myydä lahjakortteja, mieti miten voisit edesauttaa liiketoimintaasi erilaisin kampanjoin. Myy tulevaisuuteen jo valmiiksi, jolla vahvistat kassavirtaa heti. 

Voitko mennä tekemään työtäsi asiakkaiden kotiin tai voitko myydä palveluasi/tuotteitasi suoraan kotiin kuljetettuna. Voitko keskittyä take away myyntiin.

Tiedota

Vaikka hygieniaan liittyvät asiat olisi yrityksessä olleet selkeät, välitä se tieto myös asiakkaille. Jos tehostat tällä sektorilla, tiedota. Säännösteletkö asiakkaiden määrä asiakastilassa, miten välineistö/pinnat puhdistetaan, miten olet muuttanut toimintaasi, jotta hygienia tulee tilanteen vaativalla tavalla huomioitua.

Hae kontakteja, verkostoidu ja haasta liiketoimintasi uusille ajatuksille.

(Lähde: Savon Yrittäjät, Tasekirjailijat ry., Verohallinto, THL)