Valikko Sulje
Koska taloyhtiöiden osakeluetteloiden ylläpito on siirretty syksyllä 2023 Maanmittauslaitokselle (MML), täytyy omistajanmuutokset tehdä MML:lle. Toivomme kuitenkin edelleenkin saavamme isännöitsijäntoimistoon kopion kauppakirjasta (saamme kauppakirjasta mm. tiedon vastikkeiden maksuvastuun siirtymisestä sekä yhteystietoja).
 

Hoitovastike on osakkaan osuus taloyhtiön menoista. Se ei ole korvausta huoneiston käyttöoikeudesta eikä ole rinnastettavissa vuokraan.

Vastike/käyttökorvaukset maksetaan isännöintitoimiston lähettämillä tilisiirroilla. Tilisiirrot postitetaan, kun muuttoilmoitus (uusi omistaja tai uusi vuokralainen) isännöitsijäntoimistoon on tehty. Tilisiirtojen viitenumeroa on käytettävä aina. Käytä vain niitä tilisiirtoja, joissa lukee nimesi. Entisen omistajan/vuokralaisen tilisiirroilla ei pidä maksaa, jotta maksut kohdistuvat oikein. Vastikkeet ja käyttökorvaukset on mahdollista maksaa myös e-laskulla.

Ilmoitattehan kaikki huoneistossa asuvat henkilöt isännöitsijäntoimistoon. Muuttoilmoituksen isännöitsijälle voi tehdä esimerkiksi Ilmoitukset -valikon Muuttoilmoituksella. Maistraattiin tehtävä muuttoilmoitus ei välity isännöitsijälle. Vuokralaistietojen ilmoittaminen isännöitsijälle on viime kädessä osakkeenomistajan vastuulla.

Pääomavastike Pääomavastikkeita ovat korjaus- ja rahoitusvastikkeet. Sijoitusosakkeiden vuokratuloissa vastikkeiden vähennysoikeus riippuu siitä, miten vastikkeet on käsitelty taloyhtiön kirjanpidossa. Tämän tiedon saat isännöitsijältä. Jos korjaus- tai rahoitusvastike on taloyhtiön kirjanpidossa merkitty tuloksi eli tuloutettu, vastikkeen saa vähentää vuokratuloista maksuvuonna. Sen sijaan rahastoituja vastikkeita ei voi vähentää vuokratulosta, vaan ne lisätään huoneiston hankintamenoon ja otetaan huomioon aikanaan luovutusvoitto- tai luovutustappiolaskelmalla.(Lähde: verohallinto.fi)

Vesimaksut Taloyhtiö perii joko kiinteää vesimaksua tai laskuttaa veden käytöstä kulutuksen mukaan yhtiökokouksen päättämällä hinnalla. Niissä taloyhtiöissä, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit, veloitetaan kuukausiennakkoa ja tehdään vesimaksujen tasaus kerran vuodessa tai asukkaan vaihtuessa. Vesimaksuennakkoa voidaan muuttaa vastaamaan kulutusta.

Sauna Taloyhtiön saunaan voi varata vuoroja asiakaspalvelustamme.

Pesutupa Pesutuvan käytöstä laskutetaan 1-2 kertaa vuodessa (30.6./31.12.) taloyhtiöstä riippuen.

Maksumuutokset Maksumuutoksista tulee ilmoittaa asiakaspalveluumme aina etukäteen.

Poismuutto Muistattehan ilmoittaa poismuutosta isännöitsijälle, postiin/maistraattiin sekä sähköyhtiölle. Maistraattiin tehtävä muuttoilmoitus ei välity isännöitsijälle. Kun ilmoitus isännöitsijälle on asianmukaisesti tehty, kirjaamme asukkaan poismuuttaneeksi ja käyttökorvausten veloitus päättyy. Näin vältymme turhien huomautuslaskujen lähettämiseltä.