Valikko Sulje

Isännöitsijän kynästä: Remonttihommia

Olet ostanut osakehuoneiston taloyhtiöstä, mutta tuntuuko siltä että paikat kaipaavat pientä freesausta? No onnistuuhan se! Mutta ennen kuin alkaa leka heilua ja sirkkeli laulaa huoneistossa, ota hetki happea, ja muista seuraavat. Osakkaan muutostyöt tulee ilmoittaa kirjallisesti taloyhtiön isännöitsijälle ennen urakan aloitusta. On siis haettava lupaa työn suorittamiselle. Isännöitsijä käy hakemuksesi läpi, jotta kaikki osat koko urakkaan liittyen on ok. Jos ei ole, isännöitsijä sanoo stop, ja pyytää lisäselvityksiä. Useimmiten esimerkiksi purkaviin työvaiheisiin liittyen on tarve toteuttaa asbestikartoitus, jossa selvitetään purettavien materiaalien asbesti- ja haitta-aineet. Mikäli purkumateriaaleissa on edellä mainittuja aineita, on purkutyöt toteutettava asbestipurkuina, ja vain näihin töihin  kouluttautuneet yritykset saavat hoitaa purkutyöt. Mälsää, mutta tämä kaikki vain sen takia, ettei kukaan altistu terveydelle haitallisille aineille. Asbesti kun ei hyvää ihmiselle tee.

No, eli hakemus on ok, joko voin aloittaa? Et, mikäli työsi vaatii erillistä valvojaa. Esimerkiksi kylpyhuoneremonteissa taloyhtiö vaatii ulkopuolista, pätevää valvojaa. Tämän kaverin tehtävänä on valvoa, että kriittiset työvaiheet (esim. vedeneristys) sujuu urakoitsijalta oikealla tavalla. Ketään ei haluta kiusata valvojavaatimuksella, mutta taloyhtiön velvollisuus on varmistaa hyvä työn laatu. Pintarakenteiden alle jäävä heikosti toteutettu vedeneristys on tulevaisuuden ongelmapommi. Taloyhtiö haluaa vain varmistaa, että urakka hoidetaan huolellisesti, laadukkaasti ja vaatimuksien mukaisesti. Tämä on ennen kaikkea myös osakkaan etu, kun hän saa maksamalleen remontille hyvän vastineen, ja pitkäkestoisen työnjäljen.

Muista myös ottaa naapurit huomioon, ja tiedota heitä alkavasta urakasta etukäteen. Pieni teko, jota naapurit varmasti arvostavat.

Ja juu, pienet pintaremontit (maalaus, tapetointi) saat tehdä oman harkintasi mukaan, nämä eivät vaadi lupamenettelyä. Ja eikun remontoimaan!

– Niko