Valikko Sulje

KIINTEISTÖTILI juhlii 30-vuotispäiviään 26.2.2022 !

Kiinteistötilin tarina

Kiinteistötili juhlii 30-vuotispäiviään 26.2.2022. Kiuruvedellä vuonna 1992 perustettua isännöinti- ja tilitoimistoalan perheyritystä pyöritetään jo toisessa polvessa. Sisarukset Niina ja Niko Kämäräinen jatkavat yrityksen perustajan, isänsä Arto Kämäräisen, asenteella Kiinteistötilin pyörittämistä: ”Hoidamme asiat takuulla ammattimaisesti ja loppuun asti – mutta se ei tarkoita, että työn tarvitsisi olla vakavaa!”

 

Tilaisuus tekee yrittäjän: Kiuruveden Kiinteistötilin ensimmäiset vuodet

Vuonna 1979 juuri opintonsa Iisalmen kauppaoppilaitoksessa päätöksen saanut Arto Kämäräinen aloitti työt Iisalmen Osuuspankissa. Kun OP-Kiinteistökeskus alkoi muutamaa vuotta myöhemmin perustaa sivukonttoreita ympäri Ylä-Savoa, pankin lainaosastolla osaamisellaan ja asenteellaan vakuuttanut Arto pyydettiin mukaan perustamaan OP-Kiinteistökeskuksen Kiuruveden konttoria.

Arton kymmenen seuraavaa vuotta vierähtivät Kiuruveden sivukonttorilla kiinteistönvälityksen, isännöinnin ja tilitoimistotyön parissa. 1990-luvun lama mullisti toimintaympäristön ja OP-Kiinteistökeskuksen kaikki sivukonttorit laitettiin myyntiin. Tilaisuus teki yrittäjän: vuonna 1992 Arto osti Kiuruveden konttorin liiketoiminnan ja nimesi sen Kiuruveden Kiinteistötili Ky:ksi.

Uusi yritystoiminta käynnistettiin Arton, Arton silloisen puolison Merja Kämäräisen sekä OP-Kiinteistökeskuksesta mukaan napatun Tarja Kämäräisen voimin. Tehotrio paiski yrityksen ensimmäiset vuodet töitä tunteja laskematta – olihan into kova ja luottamus liiketoiminnan kannattavuuteen luja.

Uurastus tuotti hedelmää ja liiketoiminta lähti liikkeelle reippaasti. Varsinkin vuosi 1996 oli kasvun ja muutoksen vuosi: Kiuruveden Kiinteistötili Ky osti Iisalmen OP-Kiinteistökeskuksen isännöinti- ja tilitoimistotoiminnot. Yrityksen nimi muutettiin Ylä-Savon Kiinteistötili Ky:ksi ja henkilökunnan määrä kasvoi Iisalmen toimipisteen myötä neljästä yhteentoista.

 

 

 

Perheyrityksen arki

Kiinteistötili on ollut alusta asti todellinen perheyritys: Arton ja Merjan lapset Niina ja Niko Kämäräinen ovat kasvaneet yhdessä yrityksen kanssa.

Vuosina 1985 ja 1988 syntyneiden Niinan ja Nikon muistikuvissa yritys on erottamaton osa perheen arkea. Vanhempien mukana oltiin paljon työpaikalla ja sisarukset muistelevat naureskellen, että heidän ensimmäisiä toimistotöitään alle kouluikäisinä oli paperin syöttäminen silppuriin. Myöhemmin mukaan tuli muitakin jännittäviä tehtäviä, kuten postimerkkien liimaamista ja paperien mapittamista.

Lukioikäisenä kumpikin toimi Kiinteistötilin kesätyöntekijänä: ”Kesätöissä päästiin tekemään avustavia kirjanpidon töitä ja kun homma alkoi sujua, saatiin pikkuhiljaa vastuullisempia tehtäviä”, Niina kertoo.

 

 

Seuraava sukupolvi alkaa kantaa vastuuta

Jo silloin, kun sukupolvenvaihdoksesta ei ollut vielä puhuttukaan, perheenjäsenille oli sanomattakin selvää, että Niina ja Niko tulevat jatkamaan yritystä. Siihen lukion jälkeiset jatko-opinnotkin tähtäsivät kummallakin: ”Me ollaan yrittäjyyden tradenomeja, mutta pakosta meistä kumpikaan ei opintoja valinnut, mitään painostusta yrityksen jatkamiseen emme ole kokeneet”, sisarukset kertovat ja jatkavat:

”Kämäräisen suvussa on paljon yrittäjiä ja yrittäjämäinen asenne on periytynyt meillekin. Asenne meillä on aina ollut se, että kääritään hihat ja ryhdytään hommiin reippaasti. Oman yrityksen eteen työskentely on valtavan motivoivaa.”

Saatuaan opinnot päätökseen Niina ja Niko siirtyivät täysipäiväisesti perheyrityksen palvelukseen. Niko toimi isännöitsijänä ja Niinan tontille kuului asiakaspalvelua, taloyhtiöiden kirjanpitoa, laskutusta ja yrityksen hallinnollisia asioita.

 

 

Sukupolvenvaihdos käynnistyy

Sukupolvenvaihdosta alettiin pedata hyvissä ajoin ennen Arton siirtymistä eläkkeelle toimitusjohtajan tehtävistä. ”Me kaikki ollaan valmistauduttu tähän jo pitkään ja kolmisen vuotta sukupolvenvaihdosta edistettiin aktiivisemmin”, Niko toteaa. Vuoden 2020 marraskuussa sisaruksista tuli Iisalmen toimiston omistajia ja Kiuruveden toimiston osa-omistajia yhdessä Arton kanssa. Lähivuosina suunnitelmissa on siirtää omistajuus täysin Niinalle ja Nikolle.

Keväällä 2018 Iisalmen toimiston toimitusjohtajan vastuu siirtyi Artolta Niinalle. ”Toimitusjohtajan roolin omaksuminen oli minulle helppoa, koska olen kasvanut yrittäjyyteen ja vastuunkantoon.” Nikon mukaan sisko onkin ansainnut paikkansa toimitusjohtajana ja kuvailee Niinaa oikeudenmukaiseksi, aikaansaavaksi ja rennoksi johtajaksi.

Sisarusten yhteistyö sujuu hyvin ja Niina haluaa painottaa heidän tasa-arvoista tapaansa tehdä töitä yhteisessä yrityksessä: ”Vaikka vain toisella on toimitusjohtajan titteli, niin yhdessä me tätä yritystä kehitämme ja kasvatamme.”

 

 

 

Kiinteistötili työntekijän näkökulmasta

Kiinteistötilistä työnantajana kertoo omaa tarinaansa se, että talossa on paljon todella pitkäaikaisia työntekijöitä. Yksi heistä on Iisalmen toimistossa vastaavana isännöitsijänä työskentelevä Harri Eskelinen, joka on ollut yrityksen palkkalistoilla Iisalmeen laajentumisesta asti.

”Isännöitsijän työssä jokainen työpäivä on erilainen! Ja meillä on tosi hyvä työyhteisö, ollaan tiivis ja tasa-arvoinen porukka, joka tekee töitä pilke silmäkulmassa ja laatuun panostaen”, Harri listaa syitä, miksi on viihtynyt yli neljännesvuosisadan Kiinteistötilin palveluksessa.

Työntekijöiden lisäksi myös Kiinteistötilin asiakassuhteet ovat pitkäaikaisia. Harrille työn palkitsevimpia puolia onkin hoitaa asiakkuuksia pitkäjänteisesti ja nähdä, kuinka huolella hoidetut asiakkaiden kiinteistöt säilyttävät arvonsa.

Sukupolvenvaihdos on sujunut työntekijän näkökulmasta lähes huomaamatta: ”Niina ja Niko ovat olleet niin kauan tiivisti mukana, että ovat osa kalustoa. Ilmapiiri on avoin ja heille on helppo tehdä esimerkiksi oman työnkuvan kehittämisehdotuksia.”

 

 

Kiinteistötili nyt ja seuraavaksi

Vaikka Arto on viihtynyt jo muutaman vuoden eläkkeellä, sisarukset eivät usko että 30 vuotta yrittäjänä toiminut isä irtautuisi koskaan täysin Kiinteistötilin toiminnasta: ”Me voidaan aina soittaa isälle ja kysyä hänen näkemyksiään.” Arto allekirjoittaa lastensa ajatukset: ”Mielelläni olen jossain määrin mukana yrityksen toiminnassa vaikka jonkinlaisena takapiruna.”

Arto kertoo olevansa valtavan tyytyväinen siihen, miten lapset luotsaavat perheyritystä: ”Yrittäjänä minulle on aina ollut tärkeää, että jos jotain luvataan tehdä, se tehdään kunnolla. Tätä toimintatapaa Niina ja Nikokin ilokseni jatkavat.” Sisarukset nostavat esille toisenkin tärkeän isältään saaman opin: ”Ihmisiä pitää kohdella hyvin ja kunnioittaa asemasta riippumatta – sillä pääsee pitkälle sekä elämässä että liike-elämässä.”

Niinalla ja Nikolla on suunnitelmia Kiinteistötilin tulevaisuuden varalle: ”Haluamme ajan myötä laajentaa ja kasvattaa yrityksen toimintaa. Jättää meidän seuraajillemme – keitä he sitten ovatkaan – entistäkin menestyvämmän yrityksen.”

Kesällä 2022 oli tarkoitus järjestää Kiinteistötilin 30-vuotisen, menestyksekkään yritystaipaleen kunniaksi isot juhlat asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Pandemia sotki suunnitelmat, ja tällä kertaa pyöreitä vuosia juhlitaan henkilökunnan kesken.

 

 

Kiinteistötilin tärkeitä vuosilukuja

· 1992: Kiuruveden Kiinteistötili Ky perustetaan

· 1996: Toiminta laajenee Iisalmeen ja yrityksen nimi vaihtuu Ylä-Savon Kiinteistötili Ky:ksi

· 2003: Kiuruveden toimisto erotetaan omaksi osakeyhtiökseen ja saa nimekseen Kiuruveden Kiinteistötili Oy

· 2016: Toiminta laajenee Iisalmessa ja yritykseen palkataan neljäs isännöitsijä

· 2017: Kiuruveden Kiinteistötili Oy:lle myönnetään Kiuruveden Yrittäjien Vuoden yrittäjä -palkinto

· 2018: Arto Kämäräinen jää eläkkeelle ja Iisalmen toimiston toimitusjohtajuus siirtyy Niina Kämäräiselle

· 2019: Iisalmen toimisto muutetaan osakeyhtiöksi, jolloin Ylä-Savon Kiinteistötilin päätteeksi vaihtui Ky:n tilalle Oy

· 11/2020: Ylä-Savon Kiinteistötili Oy siirtyy Niina ja Niko Kämäräiselle