Valikko Sulje

Osakas: osallistu yhtiökokoukseen!

Miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua?


Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osakkaan tärkein vaikutuskanava. Kokouksessa voit vaikuttaa asumiskustannuksiisi ja saat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan. Samalla selviää, miksi ja milloin mahdollisia remontteja tehdään.


Yhtiökokouksessa tapaat taloyhtiön isännöitsijän ja opit tuntemaan naapurisi. Tuttujen kanssa on helpompi luoda asuinympäristöstäsi toimiva ja viihtyisä. Yhtiökokouksessa valitaan taloyhtiön hallitus ja osallistumalla kokoukseen varmistat, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuuttasi.

 


Mistä asioista yhtiökokouksessa päätetään?


Yhtiökokouksessa päätetään taloyhtiön merkittävistä remonteista ja hankinnoista sekä yhtiövastikkeen suuruudesta. Kokouksessa vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös ja talousarvio tulevalle vuodelle sekä valitaan hallitus. Yhtiökokouksessa voidaan päättää muistakin asioista. Kokouksessa päätetään kuitenkin vain niistä asioista, jotka on kirjattu esityslistalle. Muista asioista voidaan kyllä keskustella, mutta niistä ei voida päättää.

 


Miten hallitus valitaan?


Hallituksen jäsenten valintaa kannattaa pohtia naapurien kanssa yhdessä ennen yhtiökokousta. Ehdokkuudesta on hyvä keskustella myös mietinnässä olevan henkilön kanssa. Jos itse olet kiinnostunut hallituksen jäsenyydestä, kannattaa siitä vinkata hallituksen jäsenille tai isännöitsijälle. Voit osoittaa kiinnostuksesi myös vasta yhtiökokouksessa. Pelkkä yhtiökokoukseen osallistuminen ei tarkoita sitoutumista mihinkään. Ketään ei voida valita taloyhtiön hallitukseen ilman omaa suostumusta.

 


Mitä voin tehdä, jos en pysty osallistumaan yhtiökokoukseen?


Voit valtuuttaa jonkun muun osallistumaan yhtiökokoukseen puolestasi. Allekirjoita valtakirja, jonka valitsemasi henkilö tuo mukanaan yhtiökokoukseen. Samassa huoneistossa asuvilta avio- tai avopuolisoilta ei edellytetä valtakirjaa toisen osakkeenomistajan edustamiseen. Leski sen sijaan tarvitsee yhtiökokoukseen valtakirjan kuolinpesältä. Jos yhtiökokous järjestetään etäkokouksena, toimita tai pyydä valtuuttamaasi henkilöä toimittamaan valtakirja hallituksen puheenjohtajalle tai isännöitsijälle.

 


Miten voin tehdä vastaehdotuksen yhtiökokouksen esityslistalla olevaan asiaan? 


Jos sinulla on vastaehdotus listalla olevaan asiaan, on hyvä tuoda se hallituksen tietoon jo ennen yhtiökokousta. Tee vastaehdotuksesi kirjallisesti ja toimita se hallitukselle tai isännöitsijälle hyvissä ajoin ennen kokousta. Näin asian käsittely yhtiökokouksessa on mahdollisimman sujuvaa.

 

(Lähde: Kiinteistöliitto)