Valikko Sulje

Tietoa taloyhtiösi hyväksi: sähköinen osakerekisteri

Iltapäivälehtien (melkeinpä harhaanjohtava) uutisointi taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirrosta ja siihen liittyvästä laiminlyöntimaksusta on aiheuttanut yhteydenottoja ainakin Kiinteistötilin toimistoilla.

Syytä huoleen ei ole. Kiinteistötilin asiakastaloyhtiöiden siirrot alkavat kesällä 2023, kun olemme saaneet yhtiökokoukset alta pois. Kun siirto on tehty, lähetämme omistajille ohjeet jatkotoimista.

 

Mikä sähköinen huoneistotietojärjestelmä?

Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.

Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista ja hallintaoikeuksista ovat sähköisessä muodossa. Sen lisäksi, että kansalaisten tiedonsaantimahdollisuudet paranevat, huoneistotietojärjestelmä helpottaa kymmenien tuhansien henkilöiden työtä taloyhtiöissä, isännöinnissä, kiinteistövälityksessä, rahoituslaitoksissa sekä julkishallinnossa.

 

Mitä tapahtuu?

 1. Taloyhtiön hallitus tekee päätöksen sähköiseen osakerekisteriin siirtymisestä
  • teemme siirron isännöitsijäntoimistossa. Vaihtoehtoisesti taloyhtiön hallitus/puheenjohtaja tai heidän valtuuttamansa henkilö voi tehdä siirron itse ja hoitaa siihen liittyvät tarkistukset ja osakkaiden informoinnit
 2. Tarkastamme huoneistojen omistajien tiedot: osakenumerot, omistajan henkilötiedot jne. ja täydennämme ja selvitämme ne tarvittaessa
 3. Siirto tehdään 31.12.2023 mennessä
 4. Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkaille
  • taloyhtiön ei tarvitse enää ylläpitää osakeluetteloa eikä selvittää omistajavaihdoksia. Taloyhtiö ja isännöitsijä saavat jatkossa tiedot huoneistotietojärjestelmästä.
 5. Osakas hakee omistuksensa rekisteröintiä
  • osakeluettelon siirron jälkeen taloyhtiön osakas hakee omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
  • osakkailla on osakeluettelon siirron jälkeen 10 vuotta aikaa hakea omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnissä osakas toimittaa Maanmittauslaitokselle paperisen osakekirjan mitätöitäväksi ja huoneistolle tehdään sähköinen omistajamerkintä.

 

(Lähde: Maanmittauslaitos)

 

#aidostipaikallinen 

#annameidänhuolehtiaarvokkaimmastaomaisuudestasi

#kauppalehtimenestyjät